Pikpraat

  • Campagne |
  • gemeente Rotterdam |
  • Pikpraat |
  • Vormgeving

Samen met Bijl PR zijn we aan de slag gegaan met het concept en de strategie van de campagne voor seksuele straatintimidatie voor gemeente Rotterdam. Hieruit ontstond: pikpraat van straat. Met de campagne wil de gemeente ‘pikpraters’ het zwijgen opleggen.

Strategie

Gekozen is voor een strategie die twee doelen heeft:
– Geef slachtoffers een handelingsperspectief, want teveel vrouwen (94%) hebben last van seksuele straatintimidatie, maar aangifte doen lijkt voor hen geen oplossing.
– Grijp daders bij de ballen en maak hen duidelijk dat seksuele straatintimidatie strafbaar wordt en niet wordt geaccepteerd.

Aanpak

De term ‘seksuele straatintimidatie’ is veel te lang. Onhandig om mee te communiceren en de term moet echt uitgelegd worden. We hebben ervoor gekozen om een vervangende term hiervoor te introduceren, en hebben hiervoor de term ‘pikpraat’ bedacht. Communicatie via verschillende kanalen introduceert de term en maakt duidelijk dat ‘pikpraat’ niet normaal is.

Door een app te introduceren voor slachtoffers, bieden we handelingsperspectief. De slachtoffers kunnen ter plekke een melding maken.

Met deze campagne en de StopApp geven wij vrouwen de regie terug. We vragen niet alleen aandacht voor het probleem, maar doen er ook iets aan. Dat is nog niet eerder gedaan. Pikpraat moet van straat, dat doen we samen!

— Wethouder Joost Eerdmans

Vormgeving

Binnen de identiteit van de gemeente Rotterdam hebben we de campagne vorm gegeven. De illustratie van de hand met telefoon is van Aad Goudappel. De telefoon blokkeert de kreten die slachtoffers horen, de telefoon met de app biedt het handelingsperspectief voor de slachtoffers om de app te downloaden en er vanaf nu melding van te maken.

De StopApp

Samen met YipYip realiseerden we de StopApp. Een app waarmee vrouwen melding kunnen maken van seksuele straatintimidatie. Wat wordt er met die melding gedaan? De gemeente verzamelt de meldingen en bekijkt waar deze veel voorkomen. Op deze locaties gaat de gemeente het gesprek aan. Ben je slachtoffer? Blijf het melden. Ben je getuige? Zeg er iets van (of meld het ook). Ben je dader? Dit is je laatste waarschuwing, je bent strafbaar bezig.

De StopApp is gratis te downloaden in de App Store en op Google Play.

Resultaat

Op de dag van lancering krijgt de campagne enorm veel media-aandacht van onder andere NOSRTL NieuwsHart van NederlandNU.nlAlgemeen Dagbladde TelegraafPowNedRTV RijnmondOpen Rotterdam.

In een week tijd is de StopApp door 1500 Rotterdamse vrouwen gedownload en zijn er 500 meldingen gemaakt van seksuele straatintimidatie.

Meer weten over dit project of een afspraak maken?
Bel 010 476 3556 of mail naar hallo@vuurrood.nl.
Meer informatie over Vuurrood lees je hier.