Renie Spoelstra – Underneath

  • Renie Spoelstra |
  • Shou-Sugi-Ban |
  • Underneath

Van haar handen krijgt ze de zwarte kleur er nooit echt af. Wit bestaat niet in haar tekeningen. De grote in houtskool afgebeelde tekeningen zorgen ervoor dat toeschouwers het doek in worden gezogen. Alle plekken die worden afgebeeld bestaan echt. Ze worden vastgelegd in een schemering. Wij mochten Renie Spoelstra haar reis vertalen in een boek van 64 pagina’s.

Speciale werkwijze

Wat opmerkelijk is, is haar werkwijze. Renee Spoelstra gebruikt verschillend materiaal in haar tekeningen. Schaduwen worden opgebracht met houtskoolpoeder en een lapje katoen. Voor schaduwen gebruikt ze een klein sponsje en voor lijnen of mist heeft ze een Amerikaanse ganzenveer.

Vormgeving

De uitgave is liggend opgemaakt, en bevat veel ruimte en terughoudendheid in vormgeving. Het werk spreekt voor zich, de foto’s dienen ter inspiratie en als een reisverslag. De bindwijze en het gebruik van het elastiek om de uitgave af te sluiten refereren aan een ‘journal’.

De lithografie was een hele uitdaging. Door het vele zwart in het werk van Renie, is hier extra veel aandacht aan besteed. Het drukwerk is verzorgd door Kapsenberg van Waesberge uit Rotterdam.

De typografie is verzorgd met het lettertype Haptik van Grilli Type. Karakteristieke details in de kapitale ‘R’ en ‘O’ zijn toegepast om de eigenwijze aanpak te visualiseren.

Om haar speciale werkwijze op een manier uit te brengen die bij Renie past, hebben we een limited edition gemaakt. Hier werd het boek in cederhout verpakt wat op Japanse wijze (shou-sugi-ban) gebrand is. De verpakking is verzorgd door Steve D’Aboy van 13Speciaal in Rotterdam.

Renie heeft ook een bijdrage geleverd aan ons boek Uit de Hand doordat ze één van de elf kunstenaars is die we gedocumenteerd hebben. Dit boek hebben we zelf uit eigen nieuwsgierigheid uitgegeven in combinatie met een expositie en een evenement.

Meer weten over dit project of een afspraak maken?
Bel 010 476 3556 of mail naar hallo@vuurrood.nl.
Meer informatie over Vuurrood lees je hier.