Zwerfafvalfanfare!

  • Campagne |
  • illustratie |
  • Lespakket |
  • ontwerp

De Zwerfafvalfanfare (Ja: Zwerf-af-val-fan-fa-re) laat kinderen in de klas van zwerfafval muziekinstrumenten maken. De fanfare trekt vervolgens door de straten met spandoek om te verkondigen waar afval hoort: gescheiden in de bak! Samen met Met de Jeugd hebben we deze campagne met lesomgeving voor Supporter van Schoon (een initiatief van Nederland Schoon) ontwikkeld.

Vraag

Hoe laat je kinderen op een leuke manier aan de slag gaan met zwerfafval, zodat ze zien dat dit hergebruikt kan worden en dus niet op straat hoort. Ze zochten een leuke les waarin ze iets met zwerfafval kunnen doen, zonder het opgeheven vingertje. Wat kun je ermee en hoe kun je zichtbaar maken dat de school bezig is met de les.

“In het dagelijks leven besef je het niet echt, dat je zoveel met afval kan”

— (leerling basisschool Rotterdam)

Strategie

Supporter van Schoon wil kinderen uit groep 4 t/m 8 bewuster maken over het scheiden van afval. Hoe laten we kinderen een voorbeeld zijn voor de buurt?

Met de Zwerfafvalfanfare laten kinderen horen dat hun school in actie komt voor een schone buurt. Ze verzamelen zwerfafval en maken daarna verschillende instrumenten van flesjes, dopjes, blikjes en ander materiaal. Daarna vergroten we de zichtbaarheid want de hele Zwerfafvalfanfare gaat door de wijk! Ontwerpen en onderzoeken, bouwen en creatief bezig zijn, gecombineerd met buiten zijn en heel veel herrie maken! Hoe leuk is dat?!

“Het is heel leuk om muziek én afval te combineren”

— (leerkracht basisschool Oss)

foto: Supporter van Schoon

Ontwerp

In lijn van de identiteit van Supporter van Schoon hebben we de campagne ontwikkeld. We hebben een digitale lesomgeving gemaakt die gekoppeld is aan het onderwijsplatform van Supporter van Schoon (www.aandeslagmetafval.nl).

Resultaat

Een permanente educatieve campagne die door te spelen en creëren kinderen veel leert over afval en wat je daarmee kunt. Bekijk hier het NOS Jeugdjournaal item!

Meer weten over dit project of een afspraak maken?
Bel 010 476 3556 of mail naar hallo@vuurrood.nl.
Meer informatie over Vuurrood lees je hier.