TechTwijfels
Kritisch leren nadenken met een potje kaarten
Om even een open deur in te trappen… technologie ontwikkelt ontzettend snel. Dat weten we, dat horen we overal, dat is gewoon zo. Maar. Wat minder een open deur is, zijn de gevolgen die de hippe, kekke tech met zich meebrengt.
Privacy, gelijke behandeling en intellectueel eigendom worden steeds belangrijker.
Daarom zegt het Rathenau Instituut dat deze onderwerpen net zo goed besproken zouden moeten worden als al die nieuwe tech. Maar dat zijn nou niet bepaald onderwerpen waar je even luchtig over kletst op een verjaardag 🍰 of als je bij je oma op bezoek gaat 🫖 Dus hoe kunnen we dat gesprek toch starten? Deze uitdaging zijn we aangegaan samen met EDG Media voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Het startpunt van het project was het dilemma. Want de digitalisering van de maatschappij brengt heel veel nieuwe dilemma’s met zich mee. Welke apparaten, apps en tools gebruik je en hoe gebruik je die dan? Daarom introduceerden we het TechTwijfels spel 😎 Een kaartspel propvol met toekomstige scenario’s, waar je uit MOET kiezen. Bijvoorbeeld kiezen tussen een robot dokter of online altijd herkend worden door een face-app? Wat zijn de kansen, wat zijn de risico’s en waar zou jij voor gaan? Met het spel ontdekken gebruikers wat ze zelf belangrijk vinden en leren ze bewuste keuzes maken. Het spel helpt zo iedereen om een kritische technologisch burger te worden.
Hoeveel leerlingen hebben Techtwijfels in de klas gespeeld?
Samen met EDG ontwikkelden we een fysiek spel en een online variant die als les gebruikt kan worden op het digibord in de klas! Zo kan het gesprek dus gestart worden op de basisschool én middelbare school. Maar kan het ook de tafel overnemen bij iedere verjaardag en bij oma.
Vervolgens hebben we een campagne ontwikkeld om het spel te introduceren bij de doelgroep. Met een social campagne hebben we de dilemma’s gekoppeld aan interessegebieden. Zo koppelden we een dilemma over online gaming aan gamers 🎮 en een dilemma over veilig vergaderen aan managers.
In een campagne van drie maanden hebben 1.121 klassen, in totaal zo’n 30.000 leerlingen, de online les gevolgd. Het digitale spel had 1.638 unieke gebruikers en meer dan 6.000 fysieke kaartspellen zijn geleverd aan gemeenten, bibliotheken en mbo’s. Echt een goed begin van een goed gesprek!
In een campagne van drie maanden hebben 1.121 klassen, in totaal zo’n 30.000 leerlingen, de online les gevolgd.
TechTwijfels & EDG & Vuurrood
Met onze partner EDG Media werken we al bijna 10 jaar intensief samen. Samen zijn we altijd op zoek naar verrassende en vernieuwende manieren die het onderwijs kunnen verrijken. Of dit nou met een inspirerende LOB les is, een krachtige campagne of een toffe tool. Bij dit specifieke project kwamen we uit op een compleet nieuw spel! Naast zorgen dat onze materialen en tools goed in de klas en op een digibord werken, nemen we de leerkrachten en docenten zelf ook mee. Met heldere instructies en achtergrondinformatie kan iedere leerling geïnspireerd worden!
Waar wil je meer over weten?
Atria
Inspireer mensen door te vertellen wat NIET kanNPRZ: Breakout!
Vind je droombaan door pauze te nemen